[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Moderatorul forumului: Cezar  
Cluburi » Cluburi » Cafeneaua literară » A. P. Bănuţ în literatură
A. P. Bănuţ în literatură
CezarData: Marţi, 31 Ian 2012, 21:16 | Mesaj # 1
Admin
Grup: Administratori
Mesaje: 97
Stare: Offline
[size=9]Aurel P. Bănuţ s-a născut la 23 Octombrie 1881, în Cohalm (azi oraşul Rupea) judeţul Târnava Mare (azi Braşov).

"Am văzut lumina lampei în târguşorul Cohalm în noaptea de 23 Octombrie a anului 1891, an memorabil nu numai pentru "conferinţa naţională sibiană", ci şi pentru că a dat neamului omenesc o serie de bărbaţi remarcabili, exclusiv subsemnatul" (A. P. Bănuţ - Autobiografie, 1915)

Găsim şi în alte lucrări ale sale informaţii despre viaţa lui precum "Pagini de jurnal - temă şi variaţiuni" sau "Viaţa şi activitatea mea".

Rămas orfan la vârsta de doi ani, creşte în casa bunicului său apoi a tutorelui, care îi era şi unchi, Valeriu Popa Comşa.

În 1961, când împlineşte 80 de ani şi îşi face un bilanţ, ajunge la concluzia că: "N-am fost un român înalt şi drept, ca un brad. N-am fost nici stejar puternic, cu o coroană uriaşă, sub care pot juca hora douăzeci de tineri flăcăi şi mândre fete. Am fost doar o mlădioasă tufă de răchită pe care vânturile şi furtunile au plesnit-o, au biciuit-o, au îndoit-o în toate chipurile, dar n-au reuşit s-o frângă sau s-o rupă din rădăcină." (A. P. Bănuţ, Viaţa şi activitatea mea, 1961)

Aurel P. Bănuţ deţine printre scriitorii ardeleni din prima jumătate a acestui secol un loc aparte. Opera sa, destul de vastă, din care numai o parte afost publicată în volume, se regăseşte încă răsfirată prin periodicile vremii. a avut o largă preţuire în activitatea sa în cadrul Societăţii pentru fond de teatru.

În literatura umoristică a Ardealului, opera lui A. P. Bănuţ marchează o etapă importantă. El este unul dintre cei mai remarcabili scriitori de proză scurtă satirică şi umoristică al Ardealului în a cărui operă se întregeşte fresca societăţii ardelene de la începutul secolului XX, zugrăvită cu atâta măiestrie de Ion Slavici sau Liviu Rebreanu.

Debutul său literar a avut loc în paginile revistei "Luceafărul" cu schiţele "Anno Domini 2202" şi "Milionarul", precum şi cele şapte scrisori adresate de Aron Pumnul tatălui său.

El sa bucurat de bune aprecieri din partea criticii literare. George Călinescu a reprodus aproape integral "Elocvinţa Frachelui Ladislau" în istoria sa literară menţionând că: "Burlescul lingvistic s-a continuat în Ardeal şi ne-am înşelat socotind că limbajul lui Mariu Chicoş Rostogan e o născocire maliţioasă a lui Caragiale. Ardelenii însişi creaseră genul. A. P. Bănuţ trebuie citat..."

A murit la 28 Iulie 1970, cu satisfacţia că nu va fi dat uitării.

Bibliografie:
G. Călinescu - Istoria literaturii române de la origini până în prezent
A. P. Bănuţ - Autobiografie
- Viaţa şi activitatea mea
[size=13][/size]


Cezar C. Viziniuck
 
Cluburi » Cluburi » Cafeneaua literară » A. P. Bănuţ în literatură
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: