[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Moderatorul forumului: Cezar  
Cluburi » Diverse » Citate celebre » Jean-Paul Sartre (Citate)
Jean-Paul Sartre
CezarData: Luni, 09 Ian 2012, 18:54 | Mesaj # 1
Admin
Grup: Administratori
Mesaje: 97
Stare: Offline


Jean-Paul Sartre, (1905-1980) născut la Paris în 1905, a studiat la Scoala Normala Superioara 1924 - 1929 şi a devenit profesor de filozofie la Le Havre în 1931. Cu ajutorul unui stipendiu de la Institut Français, a studiat la Berlin (1932) de filozofiile lui Edmund Husserl şi Heidegger Martin. Dupa ce a predat mai departe la Le Havre, şi apoi în Laon, a predat la Liceul Pasteur de la Paris 1937 - 1939. De la sfârşitul anului al doilea război mondial, Sartre a fost de viaţă ca un scriitor independent.

Sartre este unul dintre acei scriitori pentru care o poziţie determinată filosofică este centrul fiinţei lor artistice. Deşi provin din multe surse, de exemplu, ideea lui Husserl unei conştiinţe libere, complet intenţionată şi existenţialismul lui Heidegger, Sartre existenţialismul formulate şi popularizat este profund originală. Popularitatea sa şi că a autorului său a ajuns la un punct culminant în anii patruzeci, şi scrierile teoretice Sartre, precum şi romanele sale şi joacă constituie una dintre principalele surse de inspiratie ale literaturii moderne. În ateismul său vedere filosofic este luată pentru acordată; "pierderea lui Dumnezeu" nu este plans. Omul este condamnat la libertate, o libertate de la orice autoritate, pe care le poate încerca să se sustragă, denatura, şi neagă dar pe care el va trebui să facă faţă dacă el este de a deveni o fiinţă morală. Sensul vieţii omului nu este stabilit înainte de existenţa lui. Odată libertatea teribil este recunoscut, omul trebuie sa faca acest sens el însuşi, trebuie să se angajeze la un rol în această lume, trebuie să se angajeze libertatea lui. Şi această încercare de a face sine este inutil fără "solidaritate" de alţii.

Concluziile un scriitor trebuie să tragă de la această poziţie au fost prevazute in "Qu'est-CE Que la literatura?" (Ce este literatura?), 1948: literatura nu mai este o activitate de sine, nici în primul rând descriptiv de personaje şi situaţii, dar se referă la libertatea umană şi ei (şi autorul) angajament. Literatura este comise; creaţia artistică este o activitate morală.

În timp ce publicarea de studiile sale timpurii, în mare parte psihologic, L'Imagination (1936), Esquisse d'une Theorie des emotii (Schiţă a unei teorii a emoţiilor), 1939, şi L'Imaginaire: psychologie phénoménologique de l'imaginaţie ( Psihologie de Imagination), 1940, a rămas relativ neobservat, primul roman lui Sartre, La Nausée (greaţă), 1938, şi o colecţie de povestiri Le Mur (Zidul şi alte povestiri), 1938, ia adus recunoaşterea imediată şi de succes. Ele exprimă în mod dramatic lui Sartre teme timpurie existentialist de alienare şi de angajament, şi de mântuirea prin art.

Lucrarea Lui centrale filozofice, L'être et le néant (Fiinţă şi neant), 1943, este o structuralization masiv de conceptul său de a fi, din care o mare parte din existenţialismului moderne derivă. Umanism existenţialist care Sartre se propagă în sale populare eseu L'Existentialisme EST ONU humanisme (Existenţialismul este un umanism), 1946, poate fi zărit în seria de romane, Les Chemins de la Liberté (Drumuri spre libertate), 1945-1949.

Sartre este, probabil, cel mai bine cunoscut ca dramaturg. În Les Mouches (Muştele), 1943, libertatea criminalul tânărului angajat este instigat împotriva celor fără de putere Jupiter, în timp ce în Huis Clos (nr Exit), 1947, iadul se detaşează ca fiind impreuna de oameni.

Sartre sa angajat pe larg în critisicm literare si a scris studii pe Baudelaire (1947) şi Jean Genet (1952). O biografie de copilărie, Les Mots (cuvinte), a apărut în 1964.

Din Prelegeri Nobel , Literatura 1901-1967, Editor Horst Frenz, Elsevier publicarii Company, Amsterdam, 1969

Această autobiografie / biografie a fost scrisă în momentul de atribuire şi a publicat pentru prima dată în seria de carte Les Prix Nobel . Mai târziu a fost editat şi republicată în Lectures Nobel . Pentru a cita acest document, de stat întotdeauna aşa cum se arată sursa de mai sus.

Jean-Paul Sartre a murit pe 15 aprilie 1980.


Cezar C. Viziniuck
 
CezarData: Luni, 09 Ian 2012, 18:56 | Mesaj # 2
Admin
Grup: Administratori
Mesaje: 97
Stare: Offline
Putem intotdeauna sa facem ceva cu ceea ce au facut altii din noi. E totdeauna usor sa te supui, daca visezi sa comanzi. Iti imaginezi ca se poate guverna inocent? Cel mai las dintre asasini e acela care are...

Cezar C. Viziniuck
 
CezarData: Luni, 09 Ian 2012, 18:57 | Mesaj # 3
Admin
Grup: Administratori
Mesaje: 97
Stare: Offline
"Binele absolut al naturii omeneşti e cuprins în pacea corpului şi a sufletului." Seneca "Numai răul poate merge până la marginile sale şi domni absolut." Albert Camus "Ideal, absolut, desavarsire, infinit – cuvinte intru totul la fel....

Cezar C. Viziniuck
 
CezarData: Luni, 09 Ian 2012, 18:58 | Mesaj # 4
Admin
Grup: Administratori
Mesaje: 97
Stare: Offline
Toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont. Konrad Adenauer Ideal, absolut, desavarsire, infinit – cuvinte intru totul la fel. (Mizerabilii) Omul modern, mai mult decât omul de totdeauna, priveşte cu linişte numai în...

Cezar C. Viziniuck
 
Cluburi » Diverse » Citate celebre » Jean-Paul Sartre (Citate)
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: