[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Cluburi » Diverse » Pictori celebrii » Salvador Dali
Salvador Dali
CezarData: Vineri, 18 Oct 2013, 06:05 | Mesaj # 1
Admin
Grup: Administratori
Mesaje: 97
Stare: Offline


Salvador Dalí (Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech) a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant al curentului suprarealist în arta. Gratie aparitiilor excentrice si megalomaniei sale, Salvador Dalí devine o vedeta mondiala, care reuseste sa foloseasca forta mass-mediei pentru a-si spori averea si gloria.
În 1921 intra la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid.Este interesat de futuristii italieni, apoi de "scoala de Metafizica" a lui Giorgio De Chirico, care îi va influenta considerabil evolutia artistica, mai cu seama ca lecturile pasionate din Freud trezisera vocatia pentru manifestarile inconstientului în arta.
În anul 1926 se duce la Paris, unde vine în contact cu ambianta intelectuala a capitalei Frantei, în acel timp în plina efeverscenta suprarealista, si face cunostinta cu André Breton, Pablo Picasso, Joan Miró si Paul Eluard. În acest cerc suprarealist se împrieteneste mai ales cu scriitorul francez René Crevel, care îi va dedica pictorului o brosura intitulata "Dalí sau antiobscurantismul" (1931).
Dupa un accident în care sufera arsuri grave, se retrage din viata publica. Paraseste castelul si se adaposteste în turnul "Galatea" din al sau "Teatro-Museo", unde va muri în ziua de 23 ianuarie 1989, la Figueras, localitatea în care s-a nascut.
Asemănătoare:Cezar C. Viziniuck
 
Cluburi » Diverse » Pictori celebrii » Salvador Dali
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: