[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Cluburi » Cluburi » Evenimente » Lansare de carte (Zen adevărat de Deshimaru Taisen)
Lansare de carte
CezarData: Luni, 13 Feb 2012, 17:25 | Mesaj # 1
Admin
Grup: Administratori
Mesaje: 97
Stare: Offline


Editura Herald şi Templul Zen – Iluminarea Tăcută
vă invită la lansarea cărţilor

„Zen adevărat”, de Taisen Deshimaru, Editura Herald, 2012
„Mintea zen, mintea începătorului”, de Shunryu Suzuki, Editura Herald, 2012

Un eveniment extraordinar cu participarea Maestrului Myoken

Invitaţi:

Ionuţ Nedelcu – Templul Zen – Iluminarea Tăcută
Aurelian Scrima – Editura Herald
Mihai Popa-Radu – Centrul Seeds for Happiness
Moderator: Igor Mocanu (Editura Herald)

Parteneri:
Editura Herald, Templul Zen, Cărtureşti
Seeds for Happiness, Privesc.eu, Radio România Cultural, România Liberă, Academia Caţavencu, ArtAct Magazine, Agentia de Carte, 4arte.ro, The Club of Serial Readers, Port.ro, Ad Littera, Prwave.ro, Calendar Evenimente, Amintiri din Călătorie, Studentie.ro

„Zen adevărat”, de Taisen Deshimaru, Editura Herald, 2012:Despre autor:

Maestrul Taisen DESHIMARU (1914-1982) a fost discipolul Maestrului Kodo Sawaki care, de la moartea Maestrului Dogen, este cea mai mare autoritate Zen din Japonia. Maestrul Deshimaru a primit de la Maestrul Kodo Sawaki, in calitate de succesor spiritual al acestuia, spiritul, esenta profunda a Zenului. El este primul misionar trimis in Europa, fiind autorizat in acest sens de cele mai inalte autoritati Zen ale tarii sale. Misiunea sa a fost de asemenea patronata si de alte scoli de buddhism. A fost un mare prieten al lui Swami Sivananda, cel care a pus bazele departamentului pentru religii de la Forest University din India.

Mai inainte de a se consacra unei vieti monastice, Maestrul Taisen Deshimaru a fost directorul Institutului de Studii Orientale pentru Japonia, India si China, si a facut nenumarate calatorii in aceste ultime doua tari. El cunostea in profunzime filozofia orientala, studiind de asemenea si filozofiile occidentale. La intrarea in Amfiteatrul Universitatii din Komazawa se afla o statuie de lemn, in marime naturala, reprezentand un calugar asezat in postura de zazen. Taisen Deshimaru este cel care a servit drept model sculptorului, care a lucrat tinand cont de indicatiile si exemplul dat de Maestru.

Maestrul a sosit la Paris in 1967 dupa ce a traversat cu trenul, venind din Japonia, Siberia, Rusia si Polonia. Purta o singura roba, cea a Maestrului sau. Inainte de sosirea sa, scoala buddhista a Zenului Soto si tehnica acesteia erau practic necunoscute in Franta. Jean Herbert editase deja o carte despre buddhismul japonez, in care daduse si niste extrase din scrierea Shobogenzo Zuimonki a Maestrului Dogen, marele maestru al Scolii Soto Zen - carte tradusa de generalul Renondeau, insa aceasta carte enunta in primul rand regulile de conduita, oferind cititorului prea putine notiuni in legatura cu tehnica zazenului. Dupa ce a ajuns la Paris, Maestrul Deshimaru a inceput sa tina conferinte in care arata postura de zazen. Nu era vorba, asa cum des se intampla in Occident, de un simplu discurs, doar de cuvinte, ci de o tehnica, in sensul grecesc al termenului, de "o arta" - si anume despre arta de a medita.

Alte carti ale maestrului Taisen Deshimaru publicate in limba romana:

Shodoka, Cantecul Satori-ului imediat

Zen si viata cotidiana

Zen si artele martiale

Intrebari pentru un maestru zen

Zenul lui Dogen. Noua texte

Satori. Mari maestri zen (colab. cu Mokusho Zeisler)

Despre carte:

Cu toate ca zenul era cunoscut si practicat de multi ani in Statele Unite, europenii au trebuit sa astepte pana la sosirea Maestrului Taisen Deshimaru la Paris, in 1967, pentru a cunoaste in autenticitatea sa (adica in practica) ceea ce Maestrul Deshimaru a facut etern intr-o scurta perioada de 15 ani. De aceea el este privit ca parintele si fondatorul Zenului european. In timpul acelor ani, a lucrat la raspandirea Zenului scriind carti si deschizand numeroase dojo-uri Zen pe tot cuprinsul Europei.

Prima sa carte, Zen adevarat. Introducere in Shobogenzo, a fost publicata in 1968 si acum prezentam aceasta carte istorica. Este istorica in sensul ca mii de europeni au luat contact cu Zenul adevarat datorita acestei carti. In limbajul Maestrului Deshimaru, zen adevarat inseamna practica zazenului. El a fost un succesor direct al invataturii lui Dogen Zenji, care a proclamat clar in mai multe locuri din scrierile sale ca zazenul este suficient: "Maestrul meu, Nyojo, a spus ca atunci cand practicam zazen, noi abandonam corpul si mintea. Asta este posibil doar sezand. Nu e necesar sa recitam sutre, sa ardem betisoare parfumate, sa facem prosternari, sa practicam cainta. Sezand in zazen noi penetram strafundurile inimii invataturii lui Buddha. In ultimii 500 de ani putini au fost cei care ar putea fi comparati cu Maestrul meu, putini cei care au aratat calea justa ca zazen este invatatura Dharmei si invatatura Dharmei este zazen. Ca zazen este Calea si Calea este zazen." (Dogen Zenji, Shobogenzo, capitolul Zanmai-o-zanmai).

Expresia Zen adevarat pe care Maestrul Deshimaru o folosea trebuie inteleasa in acest sens. Este suficient sa sedem in zazen, este suficient sa venim la dojo in fiecare dimineata. Zenul Maestrului Deshimaru a fost unul dintre cele mai simple si insufletite, chiar daca uneori el arata ca un tigru in fata discipolilor sai. A devenit calugar la o varsta destul de inaintata si a trait mereu in social, de aceea nu avea o parere prea buna despre viata monastica japoneza si despre calugarii japonezi care foarte des erau mai interesati de bunastarea lor materiala decat de cautarea spirituala. A fost foarte putin influentat de formalism, cu toate ca acesta este una dintre principalele caracteristici ale Scolii Soto Zen japoneze. Zenul sau a fost simplu si direct si a ramas asa printre discipolii care au continuat transmisiunea sa.

Aceasta carte este de asemenea de importanta istorica in sensul ca am actualizat capitolul despre relatia dintre zen si stiinta. De asemenea am completat bibliografia. In prezent exista sute de carti despre zen, insa in ceea ce ma priveste sunt putine cele care merita mentionate si le-am listat aici.

Dincolo de aceste adaugiri nu trebuie sa atingem stilul brut si direct al Maestrului Deshimaru si nici introducerea sa la Shobogenzo si traducerile capitolelor din aceasta scriere a Maestrului Dogen. De aceea aceasta carte istorica este si una eterna.

Maestrul Myoken,

Templul Zen Iluminarea Tacuta, Bucuresti, 2012

Cuprins

Prefata la editia in limba romana 5

Cuvant inainte 9

Introducere 15

I. Zenul este practica Zazenului 23

1. De ce am devenit calugar Zen? 24

2. Carti europene despre Zen 37

3. Teoria si practica filozofiei Zen 42

4. Filozofia non-profitului: Mushotoku 49

5. Raspunsuri la intrebari 51

II. Metoda de a face Zazen 57

1. Practica Zazenului 58

2. Dojo-ul 59

3. Cum se intra in Dojo 60

4. Cum sa ne asezam in Zazen 63

5. Atitudinea mintii 69

6. Kin Hin - meditatia in mers 79

7. Kyosaku-ul (Bastonul) 82

8. Programul de practica in cadrul unui templu Soto Zen 86

III. Zen si stiinta 93

1. Zazen si medicina 94

2. Filozofia Zen si psihologia 104

3. Filozofia Zen si stiinta moderna 111

IV. Articole scrise de Maestrul Taisen Deshimaru pentru occidentali 115

1. Care este adevarata religie a omului civilizat? 116

2. Zazenul in cadrul culturii spirituale orientale 121

3. Zazenul este suprema intelepciune 126

4. Zazenul este practica in postura asezat, corecta, traditionala 129

5. Zazenul este o reintoarcere la starea normala a mintii in care nu exista conditii speciale 132

6. Zazenul este intelegerea adevaratului nostru Eu 134

7. Patrunderea Zenului in Franta 138

8. Diferentele dintre scolile Rinzai si Soto 141

9. Ken - Drishi - Viziuni 146

10. Zenul in Europa 150

Introducere in Shobogenzo 155

Cuvant inainte 156

I. Continutul Shobogenzo 159

II. Shobogenzo Bendowa 178

III. Shobogenzo - rezumatul celor 95 de capitole 213

IV. Shobogenzo Shoji 250

V. Anexe 259

Sursa:

Editura Herald


Cezar C. Viziniuck
 
Cluburi » Cluburi » Evenimente » Lansare de carte (Zen adevărat de Deshimaru Taisen)
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: