[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Cluburi » Cluburi » Evenimente » Volumul „Oare chiar m-am întors de la Athos?” (de Dan C. Mihăilescu, dezbătut la Librăria Sophia)
Volumul „Oare chiar m-am întors de la Athos?”
CezarData: Marţi, 07 Feb 2012, 10:39 | Mesaj # 1
Admin
Grup: Administratori
Mesaje: 97
Stare: Offline
Marţi, 7 februarie 2012, ora 17:00, la Librăria Sophia (str. Bibescu Vodă nr. 19, Bucureşti), va avea loc o discuţie cu Dan C. Mihăilescu, autorul volumului „Oare chiar m-am întors de la Athos?”, Editura Humanitas, 2011. Invitaţi: Costion Niculescu si Răzvan Codrescu.

«Nu am fost şi nu sunt un om închinat la icoane», se caracterizează extrem de sugestiv şi exact Dan C. Interesul principal al acestei cărţi constă tocmai în faptul că povesteşte întâlnirea unui astfel de om, în acelaşi timp atât de sensibil, cu un spaţiu aparte, cum este Muntele Athos. Cu totul alte reguli şi criterii de orientare structurează viaţa acolo. O rânduială adesea stânjenitoare pentru pelerinul fără voie care este Dan C. Iată-l, de pildă, incapabil să îngenuncheze, ceea ce-mi aduce aminte de frumoasa Eugenia din Nostalghia lui Tarkovski. Nici ea nu putea face acest lucru, cu toate că se afla în ea, cum se află în Dan C., o tânjire secretă, irezistibilă, al cărei glas nu poate fi înăbuşit. Nu este atât o carte despre Athos, cât o carte despre Dan C. Despre răsfrângerea (sau frângerea? sau înfrângerea?) lui de sine în oglinda Athosului. Chipul din această oglindă este redat cu o sinceritate totalã, fără menajamente, fără cosmetizări («Mi s-a părut mai cinstit să-mi dezvălui necredinţa doritoare de har»), lucru rar în lumea culturală de azi. Situarea sa pare să fi avut ceva din lupta lui Iacob cu îngerul (Facerea, 32, 24-30), cu farmecul aferent… Cum se ştie, Îngerul este, de fapt, Dumnezeu Însuşi. Iacob s-a luptat ca să-I smulgă binecuvântarea. Până la urmă a obţinut-o, ceea ce-i doresc din inimă şi dragului de Dan C. Însã pentru el lupta abia dacã a început…“ (Costion NICOLESCU)

Agenţia de arte


Cezar C. Viziniuck
 
Cluburi » Cluburi » Evenimente » Volumul „Oare chiar m-am întors de la Athos?” (de Dan C. Mihăilescu, dezbătut la Librăria Sophia)
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: