[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Cluburi » Cluburi » Religie » Orgoliul universalităţii şi expansiunea religioasă I
Orgoliul universalităţii şi expansiunea religioasă I
CezarData: Marţi, 31 Ian 2012, 20:41 | Mesaj # 1
Admin
Grup: Administratori
Mesaje: 97
Stare: Offline
Expansionismul unor religii se bazează pe intuirea unei omeniri unice, ca unitate coerentă şi universală, sau mai bine zis, pe conceperea unei omeniri descinzând dintr-o pereche primordială ori dintr-un grup restrâns de ambe sexe. Augustin, în "De civitae Dei" se sprijină pe naraţiunea biblică asupra acestei origini umane (Perechea Adam-Eva), în conceptul unei filosofii a istoriei privind omenirea ca unitate. Dar, bineînţeles, concepţia augustiniană consideră istoria, în fluxul ei general, ca şi fapte colective alcătuindu-i detaliile evenimenţiale, într-o dependenţă strictă de o voinţă unică - aceea a lui Dumnezeu sub egida căruia se desfăşoară lupta între divin şi terestru (civitas Dei şi civitas terrena). De o parte este deci această voinţă dumnezeiască, de altă parte liberul arbitru omenesc, mântuirea fiind decisă pentru elita umană care îşi desăvârşeşte iubirea faţă de Dumnezeu printr-o devoţiune totală ce nu mai lasă loc interesului pentru sine a insului. Dar, cercetată îndeaproape, concepţia augustiniană, datoare în anumită măsură gândirii neoplatonice, nu e străină nici de ecourile discrete, subliminare, ale străvechiului totemism tribal, după cum nici de concepţia dualistă migrând, într-o epocă precedentă, dinspre Asia religiilor dualiste, în deosebi din zoroastrism.

Orice expansiune religioasă este dictată de un orgoliu al universalităţii potenţiale. Dar unii autori catolici pun în relaţie cu universalitatea anume intransigenţa doctrinară. Iată un exemplu aproape ludic, din filosofia lui Jacques Maritain: "Universalitatea adevărului şi a credinţei, care exclude eroarea, este chiar condiţia universalităţii dragostei, care nu exclude nimic din ceea ce este. Universalismul autentic este centrat. Un oraş este în centrul universului şi îi constituie unitatea. AMOR este acelaşi cuvânt ca şi ROMA." (Primauté du Spirituel) Acest sofism mediocru, mai candid decât întregul ciclu antic al tuturor centrelor mitice ale universului (ca de pildă Delphoi din Hellada, depozitarul pietrei sacre Omphalos, ca anterior templul E-Saggila din Babilon, ca marea piramidă din Cholula în America precolumbiană sau, Kaaba din Mecca), întrucât se sprijină pe un joc anagramatic, practicat de romani cu mult înainte de creştinism, nu poate confirma tendinţa orgolioasă spre universalitate a marilor religii consolidate în aria internaţională, o tendinţă care fără îndoială există, dar din cu totul alte motive şi nu e specifică numai creştinismului catolic. J. Maritain adaugă într-o notă de la sfârşitul aceleiaşi lucrări: "Exclusivism şi universalitate, iată semnele Bisericii Vechiului Testament (şi care se vor menţine, într-un sens desăvârşit, în Biserica celui Nou). Exclusivism în prezent, dar universalitate viitoare.... Acest exclusivism şi această universalitate vor deveni Unitatea catolică, ceea ce este pentru totdeauna întregul caracter al Operei Domnului Isus".

În cadrul creştinismului, expansionismul iezuit este poate cel mai simptomatic în lumina ideii de râvnă spre universalitate pe care o include această religie şi în special ramura ei catolică. Observând că simpla activitate misionară, adică atragerea de prozeliţi prin expunerea pură a doctrinei, nu era suficientă. Ordinul iezuiţilor a inventat acea systema accomodativa care nu s-a rezumat doar la cele trei principii ale ei, părând a privi numai codul moral intern şi disciplina spirituală a ordinului, ci a fost şi un instrument, în noţiunea mai largă, de acomodare la specificul tradiţional al regiunilor geografice frecventate în scop misionar.

De multe ori, misionarii iezuiţi ocoleau chiar dogmele în numele cărora îşi desfăşurau activitatea, numai ca să poată ţine seama de moravurile şi datinile popoarelor ce urmau a fi atrase spre creştinism,.


Cezar C. Viziniuck
 
Cluburi » Cluburi » Religie » Orgoliul universalităţii şi expansiunea religioasă I
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: